Aika on arvokkain omaisuutesi. Käytätkö sitä viisaasti?

Horisontaalinen ja vertikaalinen aika

Kiireen aikakausi

Muistan, kuinka lapsena aikaa tuntui olevan loputtomasti: Oli aikaa istua puun oksalla kuvittelemassa tai maata metsässä ihmettelemässä muurahaisten menoa tai hypellä järven rannassa kiveltä kivelle etsimässä kotiloita. Kiirettä ei minulla ollut koskaan. Vain aikuiset toivat kiireen.

Sanotaan, että kun ikää tulee lisää, aikakäsityksemme nopeutuu: vuodet vierivät yhä kiihtyvään tahtiin, ja lapset tuntuivat olevan vauvoja aivan äsken. – Johtuisikö tämä siitä, että arkiset ja itsemme ulkopuoliset asiat vievät huomiota yhä enemmän ja samaistumme yhä syvemmälle muuhun maailmaan unohtaen itseämme yhä enemmän?

Kyseessä ei kuitenkaan ole yksinomaan ikään liittyvä subjektiivinen kokemus: ajan nopeutuminen näkyy esimerkiksi tv-ohjelmissa: Nykynuorten mielestä minun nuoruuteni aikaiset ohjelmat ja elokuvat ovat käsittämättömän hitaita ja pitkästyttäviä. Meille varttuneemmille sen sijaan monen ohjelman vauhti ja etenemistahto ovat liian kiihkeitä, puhumattakaan monesta muusta aikamme nopeiden muutosten ilmiöistä.

Pysähtymisen merkitys

Joillekin pysähtyminen ajassa tapahtuu äkkiä ja pakottavalla voimalla esimerkiksi äkillisen sairauden tai suru-uutisen myötä. Aika moni työikäinen joutuu myös pysähtymään sen surullisen tosiasian eteen, että elämä tai työ tuntuu menettäneen merkityksensä, tauoton väsymys vaivaa ja ahdistus nousee ylivoimaisen suureksi. Sitä kutsutaan uupumiseksi.

Uupuminen, sairastuminen tai pysähtyminen elämän isojen asioiden äärelle nostaa esiin sen, mikä elämässä on aidosti tärkeää. Se myös näyttää syyt joista se on syntynyt: epätasapainosta olemisen ja tekemisen välillä.

Pysähtymistä ja itsensä kuuntelemista voi myös opetella tietoisesti ja elämän muutoksia ennakoivasti. Näin äkilliset muutokset eivät aina suista elämää radaltaan, tai ainakin palautuminen tapahtuu nopeammin. Itsensä kuunteleminen auttaa myös siihen, että jotkut muutokset voivat tapahtua hallitummin, kuin useiden pienten askelten sarjana, sen sijaan että edessä olisi dramaattinen äkkipysähdys.

Toimimattomat tavat ja yritykset muuttaa toimintaa

Kuinka löytäisimme takaisin tuohon lapsuuden ihmeelliseen läsnäoloon ja samalla säilyttäisimme aikuisen tietoisuuden ja toimintakyvyn? – Siinäpä yksi elämän isoista kysymyksistä. Ratkaisu siihen kytkeytyy myös vahvasti persoonallisuuteen ja arvoihin sekä tapaan tehdä työtä ja toimia.

Ajankäyttöä opetetaan mitä monimaisemmilla menetelmillä, esimerkiksi tutkimalla arvoja tai kategorisoimalla tärkeitä ja vähemmän tärkeitä tehtäviä. Tämä voi toimia, mutta oman kokemukseni mukaan se voi myös aiheuttaa lisää suorituspaineita, stressiä ja epäonnistumisen tunteita, koska omien toimintatapojen muuttaminen ei onnistunutkaan järkeen perustuvilla tavoilla. – Siitä puuttuu isompi merkitys ja visio.

Kuinka koemme ja elämme aikaa, piilee syvemmällä. Siihen liittyvät todelliset arvomme, jotka näyttäytyvät siinä mitä valintoja teemme toiminnassamme arjessa. Siihen liittyvät myös syyt jotka piilevät valintojemme takana: motivaatio, traumat ja pelot. Jos toimimme tunnistamattomista traumoista käsin, kuin näkymättömillä langoilla vedettyinä, teemme jatkuvia omien todellisten arvojemme vastaisia valintoja elämässämme. Nämä sisäiset (psykologiset) ja ulkoiset (ympäristöstä tulevat) arvoristiriidat ovat yksi suurimpia syitä stressille ja uupumiselle. –Tuolloin emme koe elävämme merkityksellistä elämää. Lähdemme helposti hakemaan aina vain uusia ratkaisuja itsemme ulkopuolelta.

Viisas ajankäyttö löytyy sisältä ulospäin

Tehokas ja omaa hyvinvointia tukeva ajankäyttö alkaa itsetuntemuksesta. Viisas ajankäyttö perustuu aidoille arvoille ja niiden todeksi elämiseen. Se on tasapainoa olemisen ja tekemisen välillä sekä kykyä panostaa asioihin, joilla on oikeasti väliä – oli se sitten työn ja vapaa-ajan tasapainoa tai omiin kyvykkyyksiin perustavaan tekemiseen keskittymistä silpputyön sijaan.

Omien todellisten arvojen, oman itsen ja käytännön toiminnan välisen rajapinnan löytäminen nostaa esiin tahdon ja kyvyn elää merkityksellistä, tasapainoista elämää. Se auttaa myös hahmottamaan omaa itseä isomman vision, joka liittyy oman parhaan potentiaalin esille tuomiseen sekä siihen, kuinka voimme elää sopusoinnussa läheistemme, ympäristön ja ympäröivän maailman kanssa.

Harjoittelulla tulosta ja mielenrauhaa

Lähtökohta viisaalla ajankäytölle ovat läsnäolotaidot ja kyky kuunnella omaa intuitiota. Olemme jo mestareita kuuntelemaan ulkoisen maailman sekä loogisen mielemme toiveita ja vaatimuksia. Todellinen itsetuntemus ja kyky kuunnella omia sisäisiä toiveita ja pelkoja alkaa kuitenkin siitä, että pysähdyt hetkeksi kuulemaan ja kuuntelemaan omasta sisimmästäsi löytyvää viisautta ja ohjausta.

Näitä taitoja voit oppia Aika Wiisas -valmennuksissa, coachingissa ja Transformational Presence – Coach ja Leadership -valmennuksissa. Olet lämpimästi tervetullut tutkimaan, löytämään ja yllättymään oman aikasuhteesi mahdollistamasta potentiaalista sekä mahdollisuudesta kasvavaan hyvinvointiin, joka siellä piilee!

Anne Elina Akola

#aikawiisas #hsp #erityisherkkä #erityisherkkyys #ajankäyttö #intuitio #merkitys #arvot


Blogin kirjoittajan kirjoja

Aiheeseen liittyvät artikkelit